סינדרום אם כבר אז כבר

סינדרום אם כבר אז כבר

מהסדרה "סיפורים שמשמינים – הסיפורים שאנו מספרים לעצמינו שגורמים לנו להשמין"

מאמר #3 בסדרה

אנחנו מספרים לעצמנו הרבה סיפורים שמונעים מאיתנו לאכול בצורה בריאה ונבונה. למען האמת, הם בדרך כלל אמיתיים וגם הגיוניים. לא חייבים להמציא תירוצים למה קשה לאכול בתבונה.

הבעיה היא שמתוקים, בצקים ומזונות היפר-מעובדים (מה שאני מכנה מב"מים) אינם רק "קלוריות ריקות". הם מזיקים ומקדמים שורה שלמה של מחלות כרוניות הכוללות סוכרת, יתר לחץ דם, כבד שומני והשמנה. מחקרים מראים שהם גם ממכרים, ממש כמו סיגריות, אלכוהול וסמים.

בסדרת המאמרים הזו, אני אעלה כמה מהסיפורים שאנו מספרים לעצמינו, ואתן קצת מזון למחשבה מה ניתן לעשות בעניין.

הפעם, הנושא הוא - סינדרום אם כבר אז כבר.

מכירים את הסיטואציה הזאת? החלטתם על דיאטה וזה אפילו מצליח. אולי ירדתם כבר כמה קילוגרמים ואפילו התחלתם להרגיש הרבה יותר טוב עם עצמכם ועם הרגלי התזונה המשופרים. ייתכן שבמקביל התחלתם או הגברתם את הפעילות הגופנית. אולי לקחתם מאמן או תוכנית במקביל לשיפור של התזונה. הדיאטה מצליחה ואנשים מתחילים להחמיא לכם עם משפטים כמו "וואו רזית!" "את נראית מצוין!" ' וזה כיף.

ואז.... בא הרגע.

אולי הוא הגיע במסיבת בר מצוה, בסוף שבוע שביליתם עם ההורים, במפגש עם החברים, או אולי בסוף יום קשה בעבודה או עומס רגשי אחר.

בום! אוכלים משהו שלא בדיאטה.

איכשהו, הפעם לא מצליחים לעמוד בפיתוי הזה של העוגה השווה, הלאפה החמה או הצ'יפס במסעדה. שוברים את הדיאטה.

עכשיו מגיעה שאלת המיליון קילוגרמים. מה עושים אם שברתם את הדיאטה?

האמת העגומה היא שאנשים שמוצאים את עצמם בסיטואציה שאכלו מה שהם לא התכוונו לאכול, או בזמן שלא התכוונו, או בכמות שלא התכוונו, נופלים ל-"סינדרום ה-אם כבר אז כבר". בדרך כלל שבירת הדיאטה  מלווה בהרגשת אכזבה, רגשי אשמה או תסכול. בשלב הזה יכול לקרות שאומר "נו, הדיאטה (שוב) הלכה, אז היום ממילא זה אבוד. היום אשחרר את הרסן, ומחר אקח את עצמי בידיים ואתחיל מחדש, אבל היום ארשה לעצמי".

טעות! הדרך הזאת יוצרת נתיב ישר אל מעגל הקסמים של אכילה בלתי מבוקרת, שמגבירה את הדחף לאותם מאכלים שמנסים לא לאכול, לכניעה לאותו דחף שהתגבר, לאבדן שליטה באוכל גדול יותר וכן הלאה. כך עובר יום ועוד יום, והופה, באמת עוד פעם הלכה הדיאטה. במקרה הטוב עולים בחזרה את המשקל שירד, ובמקרים רבים מדי, בתוספת ריבית.

מתוקים, בצקים ומזונות היפר-מעובדים ממכרים. הדעה הרווחת בציבור היא שכולנו אמורים לדעת מתוך שליטה עצמית לאכול רק קצת מהם, לאכול הכול אבל במידה. המחקרים מראים שזה לא תמיד עובד ככה. ישנם אנשים אשר יותר רגישים לאופי הממכר של מאכלים אלו, וככל שהם אוכלים יותר ככה הדחף והקושי להתאפק מולם מתגברים. ממש הפוך על הפוך. לאותם אנשים שחרור הרסן הטוטאלי שעושים כש"מרשים לעצמם" גורר אחריו רצון לאכול עוד. ככל שאוכלים יותר, ככה רוצים יותר.

האשליה הגדולה ביותר היא שאחרי יום או יומיים של אכילה בלתי מבוקרת וצריכה גבוהה של מאכלים אלו, החזרה לאכילה במידה קלה ואוטומטית. רק צריך לרצות מספיק. מי לא רוצה מאוד להיות במשקל תקין?  ההיפך הוא הנכון. ,סינדרום אם כבר אז כבר" מקשה על החזרה לאכילה בריאה. היא מחבלת ביכולת להתאפק מול מאכלים ממקרים אלו.

החדשות הטובות הם שמנגנון זה עובד גם בכיוון ההפוך. אם קורה שיש "מעידה" ולא נכנסים לתסמונת אם כבר אז כבר, אלא עוצרים כמה שיותר מהר, סולחים לעצמינו (כי מה לעשות, אנחנו רק בני אנוש לא מושלמים), ומיד חוזרים לתלם, הסיכוי הרבה יותר גדול שנחזור למסלול עם נזק מזערי.

בסביבה התזונתית של היום, קשה לאכול בריא ללא. לכן, זה לא פלא שגם מי שרוצה לעשות זאת ואכפת לו לנהל אורח חיים בריא מועד לפעמים. גם לי זה קורה. אני נמנעת לחלוטין מסוכר וקמח יותר מעשרים שנה, אבל היו נפילות בדרך. קורה שאני אוכלת יותר מדי, או בצורה לא מתוכננת מספיק. כולנו בני אדם ולפעמים לא מצליחים. הרעיון ב"אכילה נבונה" הוא לצאת מהמעידה כמה שיותר מהר אחרי כמות כמה שיותר קטנה במקום להתרסק לתוכה עם סינדרום ה-"אם כבר אז כבר".

צאו ממנטליות של דיאטה. אכלתם לא לפי הציפיות שלכם מעצמכם? תעצרו. תעצרו הכי מוקדם עם הכי מעט שאפשר, תסלחו לעצמכם, תורידו את האבק, ותמשיכו הלאה.

הסיפור שלי

כן, אני מבינה איך זה כי הייתי שם. אני אחות מוסמכת וידעתי מה לאכול כדי להיות בריאה, ובכל זאת המשכתי לזלול ולהשמין. מאז ומתמיד אהבתי מתוקים אבל מתישהו איבדתי כל יכולת לשלוט בכמויות והרגשתי שהאוכל השתלט על החיים שלי במקום ההיפך. התביישתי בזה נורא. עד שהבנתי מה הבעיה האמיתית שלי– הייתי מכורה לאוכל ובמיוחד לסוכרים...

"שיטת יעד"

"שיטת יעד" פותחה ע"י ציפי ליבנה, אחות מוסמכת ובעלת הסמכה בינלאומית מטעם האיגוד האירופאי כיועצת להתמכרות לאוכל. השיטה מבוססת על מדעי המוח, המחקרים בתחום ההתמכרות לאוכל ושיטות טיפול המקובלות בעולם. ב"שיטת יעד" ישנם שלושה שלבים שיעזרו לכם להיגמל מסוכר ומאכלים ממכרים אחרים. י.ע.ד. הם ראשי התיבות לשלושת השלבים...

סדנאות ושירותים

אכילה ממכרת אינה בעיה של כח רצון וגם לא של "בחירות לא נכונות", אלא בעיה ביוכימית אשר משפיעה על הגוף ועל המוח.
בסדנאות הקבוצתיות, בתכניות הליווי האישי והזוגי, בקורס הדיגיטלי, וגם בהרצאות אני מגלה מהם התהליכים שגורמים לרבים מאתנו לאכול בצורה מזיקה, למרות שאנו רוצים אחרת ומודעים לתוצאות.
בתוכנית שלי אפשר להגיע לפתרון לטווח הארוך בגלל שאנחנו עובדים על הבעיה מהמקור שלה.
ההרשמה כמעט הושלמה

לאן לשלוח לך את הקישור להדרכה?

🔒 הפרטים שלך בטוחים איתנו
לעולם לא אמסור את המייל שלך לגוף שלישי או אתן לאחר לעשות בה שימוש

עבור: 

מאת: ציפי ליבנה, אחות ויועצת מוסמכת להתמכרות לאוכל. 

הנידון: הצעת סילבוס לסדנת הרגלי אכילה ואורח חיים בריאים

מטרת הסדנה: לעזור לעובדים לרכוש ידע וכלים חדשים ומעשיים לשיפור משמעותי של הרגלי האכילה על ידי שינוי תפיסה והתנהגויות שהם מעבר להורדת קלוריות והגברת פעילות גופנית. 

סדנה זו תוביל את המשתתפים ל:

  • ירידה במשקל בלי דיאטות כאסח. 
  • שיפור בבריאות הכללית ותחושה אנרגטית יותר במשך היום.
  • טיפול ללא תרופות בגורמים לבעיות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, שומנים בדם וכבד שומני. 
  • שחרור מהמאבק בהרגלי אכילה לא בריאים.
  • שיפור משמעותי באיכות החיים ובדימוי העצמי.

אורך כל פגישה: 45 דקות + 15 דקות שאלות ודיון (הפגישות בדרך כלל אינטראקטיביות)

פגישה 1: הקדמה: 

  • לחשוב אחרת על אורח חיים בריא: מדוע לאנשים קשה כל כך לשמור על הרגלי אכילה בריאים למרות שהם יודעים מה לעשות. 
  • מה יהיה בקורס ומהן המטרות

     

פגישה 2: מדוע ההשמנה ומחלת הסוכרת הפכו למגפה. הסבר איך זה קורה שאנשים אינטליגנטיים יכולים לעשות בחירות הכי לא חכמות באוכל. 

פגישה 3: מהי "תסמונת מטבולית" הסבר עבור אנשים שלא מתמצאים ברפואה מה הכוונה כשואמרים תסמונת מטבולית, תסמונת שרוב האוכלוסייה הבוגרת סובלת ממנה. 

פגישה 4: מה בדיקות הדם מספרים לכם: הסבר פשוט ומממצא עבור לאנשים ללא רקע רפואי מהן בדיקות הדם החשובות יותר וחשובות פחות שמצביעות על הבריאות. 

פגישה 5: להגדיר מחדש מהי "תזונה נכונה" : המשתתפים ילמדו מהם ההדגשים הקריטיים בהרגלי אכילה בריאה שהם מעבר לקלוריות ופעילות גופנית. 

פגישה 6: איך לקרוא תווית מזון: איך לבחון אם מוצר בריא או לא ולדעת מתי חברות המזון מנסות לעבוד עליכם. 

פגישה 7: לאכול בתבונה באירועים מיוחדים:המשתתפים יקבלו ארגז כלים שלם  איך גם להנות במסיבות, חופשות ונסיעות לחו"ל וגם לאכול בריא ולשמור על המשקל. 

פגישה 8: סביבה תזונתית בטוחה: מה ניתן לעשות כדי לייצר סביבה תזונתית בטוחה ובריאה יותר בבית ובעבודה בלי להפוך עולמות. וסיכום

אפשרות: לעוד 2 פגישות: 

פגישה 9: אכילה רגשית: ההשפעה של הרגשות על האוכל והשפעת האוכל על הרגשות. 

פגישה 10: פגישה חווייתית: ארוחה בסגנון מיינדפולנס (קשיבות), חוויית אכילה מונחית ומיוחדת במינה. 

אשמח להיות איתכם בקשר ולהביא הצעת מחיר לסדנה ייחודית זו שיכולה לתרום רבות לרווחת העובדים. 

בברכה, ציפי 

דילוג לתוכן